5 tips die je moet weten voordat je ruzie met je vrouw maakt!

02 Mar 2021 14:19

Begrijp je me wel?

We hebben allemaal wel eens zo’n moment waar we ons haar uit ons hoofd willen trekken omdat we gefrustreerd zijn over een discussie die we met onze partner hebben die nergens toe leidt. Goed, uitzonderingen daar gelaten, sommige mensen zijn volledig tevreden met hun relatie en hebben nooit uitdagingen (ja hoor, vast!).

Ons ego kan onze grootste uitdaging zijn.  Gewoonweg omdat we ons punt willen maken, soms hebben we ergens gewoon geen zin in en andere keren zie je dingen gewoon echt verschillend, met een andere mening, waar je verder niets mee bedoeld. Dan zijn er ook nog die momenten dat je de ander gewoonweg niet begrijpt, je ziet niet dat iets een probleem is en je hebt 10.000 verschillende manieren om met een oplossingen te komen. Oh….en had ik al gezegd dat er ook nog die momenten zijn dat je elkaar gewoonweg niet begrijpt…

Wat als je situatie of omstandigheden veranderen?

Uiteraard gaan we allemaal verschillend om met dergelijke situaties. Ook al zijn sommige situaties algemeen of juist typerend voor verschillen tussen mannen en vrouwen andere zijn ingewikkelder en specifiek voor de relatie. Zo had ik onlangs iemand die met me deelde dat ze worstelden met de uitdaging van het verder ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer in de relatie. 

Die was even helemaal nieuw voor me. Ook al kan ik me voorstellen dat veel van de principes nog steeds van toepassingen zijn op de relatie. Het zorgt wel voor een volledige verandering in de fundering van de relatie. De totale situatie, de omstandigheden en de blauwdruk van de relatie wijzigt in zo’n situatie. Maar laten we daar een andere keer over schrijven (ik heb er een mentale notitie van gemaakt).

Over het algemeen zijn veel problemen die zich in relaties voor doen overlappend van aard. Ze zijn veelal gebaseerd op mannelijke en vrouwelijk energie en verschillende communicatiestijlen. Dus voor alle mannen die van plan zijn om binnenkort weer in discussie te gaan met hun vrouw. Sorry, ik zal dat even anders formuleren aangezien we dat absoluut niet plannen, maar liever vermijden… hier zijn 5 dingen die je kan doen voor of tijdens een discussie met je partner.

Wat kan je doen voor of tijdens een flinke discussie? 

Tip 1: Kijk haar in de ogen en verbind je met haar ziel.

Ik weet het, het ‘verbind je met haar ziel’ gedeelte klinkt een beetje melodramatisch, maar dat is nou net wel waar het om gaat. Wanneer we ons in die onverwachte momenten bevinden waarin we iets op zo’n verkeerde manier hebben gezegd dat het onze geliefde triggered om ons eens goed de les te lezen. Dat soort momenten die totaal uit de lucht komen vallen (ik weet het dames, moeilijk om te geloven, maar hou het even vol). Een situatie waar wij mannen alles voor over zouden hebben om te vermijden, geloof me, we vinden dat alles behalve leuk! 

Dus over het algemeen zijn we nogal verrast of verbaast dat we onszelf in de nesten hebben gewerkt. En wat is dan ons eerste instinct… ? “Hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg!” En dat laten we duidelijk merken. We doen dan alles om aan de situatie te ontsnappen (datgeen wat we dan juist niet moeten doen). We kijken naar ons horloge of duiken volledig in de televisie, of we lopen letterlijk gewoon weg. Misschien rollen we met onze ogen (dat moet je zeker niet doen), of we zeggen of denken “daar gaan we weer”. Oeps, ook niet verstandig.


Een andere mogelijkheid voor “hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg” zou kunnen zijn: Ik ben het er niet mee eens en dat zal ik haar wel even duidelijk maken. Maar mannen, dat is echt wel het laatste wat ze op dat moment wil horen. Maakt niet uit welke trigger er dan ook bij haar is afgegaan.


Dus wat werkt er dan wel? Nou… jij bent er mee begonnen (ook al was het onbedoeld), dan moet je het nu ook afmaken. Je zit het dus uit (Je wat… !?!?), yep, je zit het uit! Je luistert naar haar. Je staat je mannetje! Je laat jezelf en haar zien waar je van gemaakt bent en laat zien dat je een vent bent. Je kan wel een tikkie of twee (of drie of vier) incasseren en veegt het stof van je af als ze klaar is. Je laat haar d’r ding doen en het allemaal over je heen komen. Nee, dat betekent niet dat je een watje bent, dat voelt misschien zo, maar je bewijst het tegendeel.


In de tussentijd ben je oprecht aan het luisteren naar wat ze zegt. Hoe weet zij dat je oprecht aan het luisteren bent? Dat is waar het ‘ziel’ gedeelte gaat beginnen. Je maakt werkelijk een band. Met al je mannelijke energie die je op dat moment kan vinden, open je je oren en luister je (als je durft) en kijk je voorbij haar ogen. Naar de plek waar haar emoties zitten, de plaats waar haar trigger is afgegaan om met je te gaan discussiëren. De plek waar ze kwetsbaar is. Dan blijf je daar, werkelijk verbonden… Man, als je dat voor elkaar krijgt, zal je haar werkelijk gaan begrijpen in dat moment. 

Niet op basis van logica (dat zal nooit gebeuren), maar je zal haar voelen. En het geweldige is… zij zal het ook voelen. Jullie zullen verbonden zijn op een dieper niveau. 


Tip 2: Gewoon luisteren en niets zeggen.

Nu heb ik in de vorige paragraaf al gezegd dat je in de tussentijd werkelijk moet luisteren. Dit is echt heel moeilijk. Omdat alles wat je op dit moment gaat zeggen, behalve…. “ik snap ‘t”, “ik begijp ‘t”, “ja inderdaad”, “aha” of “vertel me meer” of ja knikken, zal het voor je verpesten. Je moet werkelijk luisteren en bevestigen dat wat ze zegt aankomt. Werkelijk aankomt. 


Als je een beetje vent bent denk je nu waarschijnlijk, die kerel is gek. Hij kent mijn vrouw niet? Ik ga haar echt niet tegen me laten schreeuwen of gillen en me laten vernederen… ik kan toch niet over me heen laten lopen… !!! Okay, dan moet je het zelf weten. Maar zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd.


Zie, het punt is, als dit mannelijke energie zou zijn die tegen je schreeuwt, dan zou het een volledig ander verhaal zijn. Het gaat er helemaal niet om om je te vernederen, dat is nou juist het punt. Wat voelt als een vernedering is gewoon een andere en zoveelste test om te zien of je wel werkelijk aan het luisteren bent. Als je het daar verkeerd doet dan heb je het hele eerste stuk (het verbinden met de ziel) voor niets gedaan! Dus hou nog even vol.


Tip 3:  Bijt op je tong.

Het maakt niet uit hoe graag je op dit moment iets wil zeggen. Hoe graag je haar wat  ideeën wilt geven of jouw standpunt duidelijk wil maken. DOE HET NIET! 

Ze vraagt niet om je advies, oplossing of ideeën. Ze wil alleen maar dat je luistert en weten dat je er voor haar bent op dat moment. Ze wil alleen maar weten dat ondanks hoe zij zich voelt, nadat jij haar triggerde tot dit hele incident en ondanks alles wat ze nu misschien tegen je gezegd heeft…. Zij wil alleen maar weten dat je van haar houdt, dat je er voor haar bent, dat je het niet zo bedoelde (ik weet dat je dat punt probeerde te maken door er iets van te zeggen, maar dat maakt nu niet meer uit, je zit er al middenin!). De enige manier om haar dat te laten zien, is door te laten zien dat je een vent bent! In andere woorden: bijt op je tong, slik wat ze te zeggen heeft, zet je schrap, zorg dat je nog een schepje kan verdragen en wanneer ze klaar is, zeg je tegen d’r dat je heel veel van haar houdt!

Tip 4: Ze vind het geweldig om te horen wat er in je hoofd om gaat.

Dit geldt niet tijdens de kritieke momenten hierboven beschreven. Maar soms beland je in een discussie omdat zij jou eigenlijk triggert. Je probeert een probleem op te lossen waar je mee zit en zij probeert je ongevraagd te helpen. Met al haar goeie bedoelingen, maar jij wil het gewoon zelf oplossen. Als je hulp nodig hebt, dan vraag je er wel om, toch? (Jahoor, alsof we ooit om hulp vragen).


Ik weet dat veel mannen dit over het algemeen meestal niet doen, maar je zal verrast zijn door te zien hoe je vrouw reageert als je het echt eens probeert. Neem gewoon iets waar je vrij makkelijk over kan praten.

Het hoeft echt niet je grootste uitdaging te zijn… (op die manier voelt het niet alsof je jezelf verraadt, je kan nog steeds bewijzen dat je je eigen problemen kan oplossen). Leg het gewoon op tafel en vertel je zorgen aan haar. 


Door erover te praten met haar, heeft ze het gevoel er deel van uit te maken. Ze kan zelfs met wat oplossingen komen voor je, maar meestal doet ze alleen maar, waar wij niet goed in zijn, en dat is luisteren. Ze denkt dat erover spreken en naar je luisteren je op zal luchten en dat het je stress zal verminderen. Dus als je ergens over spreekt wat je wel aan kan, maak je dan geen zorgen, ze zal het waarderen dat je erover spreekt en je ervoor liefhebben.

Tip 5: Wees altijd oprecht.

Doe nooit alsof je een band probeert te scheppen, alsof je luistert, alsof je je gedachten en problemen deelt; doe het echt en doe het oprecht. Vrouwen hebben een zesde zintuig voor dit soort dingen en ze weten altijd of datgeen wat je zegt oprecht is. Ze voelen het gewoon… Ze zullen er misschien niets over zeggen, maar ze zullen het zich afvragen en erover piekeren. Uiteindelijk zullen ze je er meer over gaan vragen en er over willen praten. Wanneer ze de touwtjes van hun gevoelens niet aan elkaar kunnen knopen en geen duidelijkheid vinden, raken ze er alleen maar over in de stress. Op de lange baan zal ze je er alleen maar meer vragen over gaan stellen die je moet beantwoorden. Dus wees oprecht en waardeer het. Ze zal er van genieten en van je houden. Dit is waarom ze zich oorspronkelijk tot je aangetrokken voelde, om wie je was.

'Niets' zeggen werkt!

Wanneer je deze dingen doet, zal het onvoorstelbaar zijn. Je zal het niet begrijpen. Maar je zal zien, dat wanneer je het correct toepast, dat er iets gaat veranderen. 


Ik kan me nog goed herinneren dat ik in een heftige discussie terecht was gekomen en dat ik heel graag wilde rechtzetten wat ik hoorde en mijn inzichten en mijn kijk op de zaak wilde delen. Dat ik het echt heel anders zag allemaal. Maar ik heb het niet gedaan (op vele gelegenheden heb ik het ook wel gedaan, en man dat heb ik ook moeten weten). Vervolgens wanneer ze klaar was, en ik nog steeds zat te luisteren en haar aan zat te kijken alsof ik me afvroeg of ze me niet nog wat meer wilde vertellen, wanneer ik echt oprecht probeerde te luisteren en te begrijpen wat ze voelde, zei ze tegen me: “Oh schat, dank je wel dat je zo aandachtig hebt zitten luisteren, dat je hebt laten zien dat je om me geeft, het helpt om je perspectief te krijgen, ik hou van je!”... 

Ik was volledig uit het veld geslagen. Ik snapte er werkelijk niets van wat er zich zojuist had afgespeeld. In mijn wereld had ik niets gedaan. Logica kon absoluut niet beschrijven wat ik zojuist had gedaan, omdat ik niets had gedaan. Maar niets doen werkte! Zorg er dus voor dat niets doen is: een band scheppen op een dieper niveau, luisteren - niet praten, op je tong bijten. 


Ik weet dat je het kan. Je zal niet teleurgesteld zijn. Oh en raak niet gefrustreerd, het duurt meestal even een paar keer voordat je er handigheid in krijgt. Wij kunnen je natuurlijk ook helpen. Meld je gerust aan via onderstaande link dan kunnen we een korte intake doen om te kijken hoe we je het best kunnen helpen in je relatie. Veel success!


Ik hoor graag over je ervaringen hierover en zou het leuk vinden als je een reactie hieronder plaatst met je bevindingen. Zelfs als je het niet heb kunnen uitproberen is het leuk om hieronder van je te horen of op onze facebook posts op facebook.com/koachz/.


Blijf genieten! 

Eelco


Eelco Scheltinga