Kwets zijn ego niet, het is alles wat hij heeft!

09 Mar 2021 12:54

Speciaal voor mannen heb ik eerder al een artikel gepost “5 tips die je moet weten voordat je ruzie met je vrouw maakt!" met 5 tips die handig zijn om te weten. Niet dat ik alle pacht in huis heb, want geloof me, ik maak nog vaak genoeg dezelfde fouten en daar wordt ik dan maar wat graag aan herinnerd door mijn lieve vrouw. Al deze tips en de tips die je in dit artikel kan lezen, hebben bewezen een significant verschil te kunnen uitmaken in een relatie. Ik had beloofd om ook de invalshoek vanuit de man te beschrijven en wat geheimen aan de vrouwen te geven wanneer zij naar de man uitreiken. Eens kijken hoeveel geheimen ik kan verzinnen….. Neeee, alle gekheid op een stokje; dit heb ik niet zelf verzonnen, dit is uiteraard gebaseerd op kennis en onderzoek wat gedaan is. En vooral wat ik heb gezien bij koppels die wij coachen en in onze eigen relatie. 


Mannen zijn, zoals jullie wel hadden verwacht, heel anders dan vrouwen. Sommige principes gelden voor zowel mannen als vrouwen in het algemeen, maar er zijn ook een paar sleutelindicatoren die je zullen helpen om je vent of je vriend beter te begrijpen. Een aantal van de beste boeken en onderzoeken die gedaan zijn over dit onderwerp zijn van John Gray en Tony Robbins. Ik zou je zeker aanraden om je hier verder in te verdiepen als je niet genoeg hebt aan de onderwerpen en tips die wij je bieden. Ze zijn heel waardevol. 

5 Geheimen die je zullen helpen om je man te begrijpen?

Geheim 1: Laat hem zelf zijn problemen oplossen

Laat hem met rust als hij een probleem aan het uitwerken is. In tegenstelling tot vrouwen houden wij mannen (ja ik ben er een van) er niet van om over onze problemen te praten. Het geeft ons geen goed gevoel alsof we gefaald hebben. Ons ego kan soms onze grootste vijand zijn, maar in dit geval zit het echt in de weg. We lossen ons eigen probleem graag zelf op en als we echt niet weten wat we moeten doen, vragen we iemand die een expert is in de materie. Op die manier kan ons ego tenminste overeind blijven. Het is toch logisch en voor de hand liggend dat we niet zoveel weten als een expert? Op die manier verliezen we geen gezicht.  Als dat niet werkt, zoeken we een goede vertrouwde vriend of komen we naar jou voor advies. Dus wat doe jij als we 'ergens mee bezig zijn'. Je laat ons gewoon met rust! 


Laat ons met rust, we komen uiteindelijk wel terug. Ik ben het ermee eens dat het niet een leven lang moet duren, maar over het algemeen doet het dat ook niet. Denk niet dat jij iets verkeerd hebt gedaan en dat dat de reden is waarom hij je geen aandacht geeft. Denk niet dat hij niet meer van je houdt. Hij is gewoon zijn probleem aan het uitwerken (helemaal zelf). Zodra hij dat heeft uitgezocht, zal hij er weer helemaal voor je zijn. (Tenzij hij een ander probleem heeft dat hij eerst moet oplossen).


Als hij er eenmaal uit is, vraag er dan ook niet meer naar. Als hij wil opscheppen, zal hij het je laten weten. Als hij dat niet wil, zal hij er niet naar verwijzen. Dat is jouw signaal.... om er NIET over te praten of te vragen. 


Als je dringende dingen hebt om over te praten. Vraag hem wanneer hij een minuutje heeft om iets te bespreken dat echt belangrijk voor je is. Neem de tijd! Vraag niet wat hij nu aan het doen is (misschien is hij wel bezig met zijn grootste probleem). Vraag gewoon wanneer hij even tijd voor je heeft. Misschien vraagt hij wel wat je aan het doen bent en heroverweegt hij zijn prioriteiten. Als hij nu geen tijd heeft, spreek dan samen af dat je het later kunt aanpakken of er op terug kunt komen, schrijf het voor hem op of doe iets anders om het op zijn radar te krijgen.

Geheim 2: Geef hem vertrouwen

Vertrouwen geef je door niet over zijn problemen te praten. Vertrouwen dat hij het zelf kan oplossen. Zodra je er wel naar vraagt, is dat een schending van het vertrouwen. Alsof je er geen vertrouwen in hebt dat hij dit 'ding' zelf kan oplossen. Nee, dat denken we niet bewust, natuurlijk niet. Hoe zou iemand dat bewust kunnen denken? Dit is gewoon iets wat het onderbewustzijn doet en bij mannen heel anders werkt dan bij vrouwen, of eigenlijk moet ik zeggen bij mannelijke energie vs vrouwelijke energie. 


Vertrouwen krijg je ook door hem zijn eigen prioriteiten te laten stellen en hem niet jouw prioriteiten op te dringen. De meeste vrouwen kunnen werken aan meerdere prioriteiten tegelijk. Als mannen dat doen, zou het heel erg slecht aflopen. We moeten een voor een aan onze problemen werken. Ja, dit is de onmogelijkheid van multi-tasking voor mannen. Wat kan ik zeggen, het is waar!


Vertrouwen wordt ook gegeven door te zeggen dat hij dingen goed doet. Nogmaals, iedereen hoort graag een compliment zo nu en dan, maar mannen leven voor complimenten. Vooral van vrouwen. Je vertelt hem dat je zijn hulp waardeert of dat hij echt veel weet over het onderwerp in kwestie. Dat hij een uitstekende kok is of dat hij een fatsoenlijke maaltijd heeft gemaakt, of wat het ook is dat hij heeft gedaan. Ik beloof je dat zijn ego door het dak zal schieten. Als je zo doorgaat, zal hij alles voor je doen.

Geheim 3:  Geef nooit ongevraagd advies. 

Je wordt niet als een expert beschouwd, tenzij het over iets gaat waar je echt een expert in bent of het over de kinderen, je familie (schoonmoeder), je werk, enz. gaat. Ik weet het, dat klinkt heel stom. Ik moet toegeven dat het ook stom is. Je hoeft zeker geen expert te zijn om op zijn minst ergens een mening over te hebben. Misschien heb je zelf wel ervaring waar hij op dit moment mee worsteld. Maar op de een of andere manier is dit hoe zijn ego denkt, ik zei toch dat het in de weg zat. 


Als je hem advies geeft, laat je hem geloven dat je op de een of andere manier niet het vertrouwen in hem hebt dat hij het probleem zelf kan oplossen of dat hij niet deskundig genoeg is om iets op te lossen. Dit is oké, als hij er zelf achter komt, maar niet als jij het hem vertelt. Direct of indirect in dit geval. Een idee geven is indirect zeggen dat jij het beter weet en hij het niet kan oplossen.

Geheim 4: Zorg dat hij zich nodig voelt.

Het gekke is dat hij zich nodig wil voelen. Nou dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, dat willen we uiteindelijk allemaal. Man en vrouw. Mannen willen niet alleen liefde ervaren in een relatie, ze willen zich ook belangrijk voelen. Ze willen ervaren dat hun vrouw hen echt nodig heeft. Voor bescherming (al kunnen de meeste vrouwen dat prima zelf) en financiële zekerheid (ook al verdienen de meeste vrouwen tegenwoordig terecht hun eigen inkomen) en wat al niet meer. 


We willen het gevoel hebben dat we kunnen voorzien. Zorgen voor…  liefde, levensonderhoud, inkomen, een huis en nog veel meer. Vrouwen kunnen dat tegenwoordig alleen heel goed zelf. In die zin hebben ze ons daar niet meer perse voor nodig. Dat zit gewoon nog in ons dna. Vrouwen kunnen alles wat wij kunnen en vaak ook beter. Alles, behalve één ding... dat alleen mannelijke energie kan geven... intimiteit. Ik bedoel geborgenheid, genegenheid en intimiteit. Op seksueel vlak maar vooral ook op kinesthetisch vlak. 


Wanneer er een moment komt dat een man voelt dat hij niet langer nodig is in de relatie of nodig is om zijn vrouw of vriendin te ondersteunen of te voorzien, dan voelt hij niet langer dat er een missie is. Er is geen opdracht of taak meer. Er is niets dat de innerlijke drang naar 'een jacht' of gevaarlijke onderneming vervangt. Oké, ik laat me meeslepen. Maar in essentie is dat waar het op neerkomt. Wanneer hij op het punt komt dat hij voelt dat hij slechts een toevoeging is en niet uniek belangrijk is, zal hij op zoek gaan naar een plaats waar hij dat wel is. Waar hij zich wel nodig voelt of waar zijn ego zich belangrijk kan voelen. Maar al te vaak is de makkelijkste plek om dat te zoeken buiten de relatie. Hij zal zijn radar aanzetten voor iemand die kwetsbaar is of zelf in een moeilijke situatie zit. Hulp is nodig, dus daar gaan we! Kijk, we willen graag de ridder in het glanzende harnas zijn, de ridder op het witte paard. Dat zeggen of denken we niet, maar ons onderbewustzijn is daar voortdurend mee bezig. 


Er is niets dat een man liever doet, dan zijn vrouw gelukkig maken. Om zijn vrouw zich geliefd,  beschermd en gewaardeerd te laten voelen. Er is iets in de mannelijke energie dat er wil zijn voor zijn vrouw of voor welke vrouw dan ook. Hij wil instinctief helpen. Als een vrouw struikelt of zich bezeert, zal hij onmiddellijk zijn hand uitsteken. Als een vrouw huilt, zal hij haar willen troosten. Dat betekent niet dat hij met haar uit wil, hij wil haar alleen maar helpen en uitreiken. Als dat gebeurt op een moment dat het  niet goed gaat in zijn eigen relatie of hij is daar niet nodig, dan raakt hij ‘verslaafd’ aan de nieuwe relatie.


Als je nu denkt: "wat een flauwekul, er is genoeg waarvoor hij nodig is!" Je hebt waarschijnlijk gelijk. Er is altijd was te doen, afwas te doen, klusjes te doen, enz. Maar dat zijn niet de dingen waar ik het over heb. Ja, in jouw gedachten maken ze een enorm verschil, als hij bijspringt en helpt, maar op de een of andere manier in zijn gedachten zijn ze dat niet. Ik heb het over dingen die een 'ridder' zou doen, de dingen die levensbedreigend zijn, ‘tijgers’ om te verslaan, ... zie je waar ik vandaan kom. Dit gaat heel ver terug... het zit letterlijk in ons dna gegrift.

Geheim 5: Geef hem zijn vrijheid.

Probeer hem niet te controleren, maar geef hem wat vrijheid. Er is niets dat mannelijke energie meer haat dan te worden gecontroleerd door vrouwelijke energie of wie dan ook. Hij wil niet behandeld worden als een van de kinderen. Hij kan voor zichzelf denken en handelen. Ja, vaak laat hij dat niet zien en vertoont hij kinderlijk gedrag. Maar geloof me, hij hoeft niet gecontroleerd te worden. Je kan hem duidelijk vertellen wat jij nodig hebt en hem laten opstaan, maar zeg hem niet hoe hij moet opstaan of wat hij moet doen om op te staan. Dat is waar punt 2 en 4 in het spel komen. 


Helaas hebben veel vrouwen zo'n behoefte aan zekerheid dat ze hun man precies vertellen wat er gedaan moet worden en hoe het gedaan moet worden en hoe vaak. Maar ze vergeten te vertellen waarom! Wat de behoefte is die ze proberen vervuld te krijgen. Vaak verwachten vrouwen ook dat mannen het gewoon weten. Het is belangrijker voor de man om te weten welke behoeften zijn vrouw nastreeft, dan te weten hoe hij haar moet vervullen. Hij zal zelf uitzoeken hoe hij dat moet doen. Hij zal eerst het waarom moeten begrijpen.  Kijk, waar mannen instinctief behoefte hebben aan betekenis, hebben vrouwen instinctief behoefte aan zekerheid en zij verwachten dat mannen het begrijpen. Ik zeg niet dat mannen geen behoefte hebben aan zekerheid of vrouwen niet aan betekenis of waardering. Dat hebben we allemaal. Maar mannelijke energie verlangt van nature naar betekenis en vrouwelijke energie verlangt van nature naar zekerheid. 


Sommige van deze dingen zijn misschien overdreven, maar dat maakt het punt duidelijk dat we proberen te maken. Tegelijkertijd is dit niet op elke situatie van toepassing. Veel mannen zijn in harmonie met hun vrouwelijke energie en zijn in staat om deze dingen in balans te brengen en prima aan de behoeften van hun partner te voldoen.  Er zijn natuurlijk nuances voor je relatie en je partner. Maar er zijn ook echt situaties waar die nuances niet duidelijk zijn. En dan zijn tips of frameworks en strategieën waar je mee kunt werken heel handig. Probeer ze gewoon uit en laat ons weten hoe je het doet. Ik zou het leuk vinden om jouw ervaring met sommige van deze onderwerpen te horen in een reactie hieronder of op onze facebook pagina. 


Wanneer je op zoek bent naar meer hulp bij deze tips, of je je partner beter wil leren begrijpen dan kan je ook inschrijven voor een van onze programma’s of een gratis intakegesprek inplannen waarin we kunnen kijken hoe we je het beste kunnen helpen.


Een ding is in ieder geval zeker… blijf genieten!


Eelco Scheltinga