Met de Stroom Mee

25 Mar 2021 10:13

Met de Stroom Mee

Het is makkelijker om ergens in mee te gaan, dan om ergens tegenin te gaan. Heb je wel eens in de branding van de zee gestaan en geprobeerd tegen de stroming in te lopen? Het is veel makkelijker om met de stroming mee te gaan. Dit kan gevaarlijk zijn, maar soms is het bevrijdend om niet tegen de stroming aan te schoppen. Als we in een goede “ flow” zitten dan gaat alles makkelijker, we zitten beter in ons vel, de uitdagingen op ons pad kunnen we makkelijker aan en we zien meer mogelijkheden. 

Ook in een relatie werkt dit soms op dezelfde manier. Hoewel we ons best doen om te veranderen en soms zelfs heel erg ons best doen om onze partner te veranderen, (wat nooit een goed idee is…. ) is het vaak makkelijker om juist mee te bewegen met de deining van de relatie dan er tegenin te gaan. Om mee te gaan met de “flow”.

Capoeira en meebewegen

In sommige vechtsporten is juist de beweging en het meebewegen met de ander waar je de kracht vandaan haalt. Als je het alleen met je eigen kracht zou moeten doen, dan komt het neer op jouw fysieke kracht. Maar wanneer  je de beweging en de kracht van de ander kan gebruiken, ben je eigenlijk veel sterker, dan wanneer je alleen jouw eigen kracht gebruikt. 

Capoeira is zo’n sport, prachtig om naar te kijken. Je moet heel goed op de ander letten en weten waar naartoe je moet bewegen om mee te gaan in de deining van de beweging van de ander. Je doet het samen. Als eentje blijft staan of een abrupte beweging maakt kan je niet alleen jezelf pijn doen, maar zorg je ook dat de ander uit evenwicht komt. Het is inspannend om te doen maar je ervaart dat er op een gegeven moment een “ flow” ontstaat, dat je elkaar aanvult en dat je weet  wat de bewegingen van de ander zullen zijn voordat er bewogen wordt.


Vind jij verandering soms ook heel spannend?

In plaats van de hele boel om te gooien en het helemaal anders te gaan doen, kan je ook mee bewegen. Dat betekent niet dat je zwak bent of over je heen hoeft te laten lopen. Helemaal niet! Het betekent juist dat je kijkt waar je naartoe  gaat en hoe je het makkelijker kan ombuigen.

Wat kan je bereiken met kleine bewegingen? Wat gebeurd er als je echt eens naar de ander luistert, in plaats van je eigen gelijk te willen halen. Wat gebeurd er als je ingaat op de uitnodiging die de ander je aanreikt in plaats van tegen de uitnodiging in te gaan? Gebruik een keer een beetje Capoeira, probeer het eens een week en kijk wat er gebeurd…. Kies eens 1 ding waar je deze week in mee zou willen bewegen binnen de relatie. 


Heb jij hier genoeg aan? Super! Ga lekker aan de slag om jouw relatie nog leuker te maken… 

Wil je meer om de relatie te verbeteren of misschien wel te redden, kijk dan bij de programma’s op de site of neem gerust contact op voor een gratis intakegesprek. Dan kunnen we kijken of jullie baat hebben bij een aantal coachingsgesprekken op maat. 

Ga gewoon lekker aan de slag om je relatie nog leuker te maken. Van goed naar beter en van leuk naar leuker. Vol passie, begrip en liefde! 


Blijf genieten! 

Jo-Ann


Eelco Scheltinga