Train je brain door meditatie!

09 Apr 2021 08:03

Opvoeding, keuzes en gewoonten

Iedereen kijkt op een bepaalde manier naar de wereld, dat heeft te maken met onze opvoeding, keuzes, normen & waarden en dat nemen we mee gedurende ons leven.  Vaak werkt dat heel goed en op een gegeven moment werkt het niet zo goed meer omdat we op een nieuw punt in ons leven aangekomen zijn. Tijd voor verandering… Maar als het allemaal in je hoofd vast zit, hoe verander je dan? Hoe doorbreek je gewoontes van jezelf die je al jaren hebt? 


Een van de mooiste manieren om dat te doen is om eens bij jezelf te rade te gaan. Voor sommigen is dat een heel natuurlijk proces en andere mensen kunnen daar wat hulp bij gebruiken. Als we af en toe even de tijd en ruimte nemen om gewoon even stil te zijn en te luisteren naar ons diepste binnenste, dan krijgen we nieuwe inzichten en nieuwe ideeën. 

Veranderen door mediteren

Je kan dit bijvoorbeeld doen door bewust te mediteren. Als mediteren niets voor je doet of je helemaal allergisch wordt van mindfulness; noem het iets anders, geef het beestje een andere naam als dat beter werkt. Of doe iets anders wat beter bij je past. Sommige mensen hebben een sport routine opgebouwd waarbij ze helemaal tot zichzelf kunnen komen. Het gaat er namelijk niet om dat je het allemaal precies doet zoals alle goeroe’s zeggen dat het moet. Als jij het prettig vindt om een begeleide meditatie te doen, vooral blijven doen! 

Als dat niets voor jou is, doe het gewoon niet maar begin ergens om even rust en tijd te nemen om even naar jezelf te luisteren. Maak een lange fietstocht of wandeling om je hoofd leeg te maken of juist op te laden, als dat beter werkt. Ga lekker sporten. Of anderen hebben een gebed, een gesprek met het universum of God. Soms moeten we breken met ons zelf om te herprogrammeren. En soms hoeven we niet helemaal opnieuw te beginnen maar zorgen juist de kleine stapjes dan voor veranderingen. 


Het belangrijkste is dat je iets doet wat je nog niet eerder hebt gedaan. Jij wil per slot veranderen. 

Voordelen van meditatie

Je vraagt je misschien af wat de voordelen zijn als je dit doet? Ook als het lastig is voor je en je het eigenlijk niet gewend bent of het niet echt wilt doen…. 

  • Even uit je hoofd en in je lichaam (noem het je ziel of onderbewuste) is goed voor je. Zeker voor mensen die veel piekeren, geneigd zijn om dingen te overdenken is een meditatie (gebruik vooral je eigen woord) fijn om gevoel en verstand even los te koppelen om daarna als geheel weer verder te kunnen gaan. 

  • Doordat je in stilte je jezelf traint om even aan niets te denken, komen er juist nieuwe gedachten en inzichten naar boven. Dit kunnen nieuwe gedachten en gevoelens zijn maar het kan ook heel goed zijn dat er iets uit het verleden komt opborrelen waar je wellicht nog iets mee moet. Misschien moet je het een plek geven, het uitvorsen, er eens goed over nadenken of eens over praten met iemand, een professional of een vriend(in), die je verder kan helpen. Vertrouw erop dat die kleine (of grote) nieuwe gedachten en ingevingen je gaan helpen op je pad.

  • In deze gehaaste wereld zijn er nog maar weinig momenten om echt stil te zijn en stil te staan. Het lijkt wel alsof we dat een soort van moeten afdwingen of opzoeken. Natuurlijk kunnen we naar een retreat in een ver, exotisch oord en tot onszelf komen en tot die tijd kan je het ook gewoon in het comfort van je eigen huis doen. Als we altijd maar doorgaan zonder rust, gaan we zeker over grenzen heen. Dit kunnen lichamelijke en ook emotionele grenzen zijn maar als we af en toe even tot rust komen, goed naar ons eigen lichaam en ziel luisteren dan kunnen we die rust en focus weer resetten en  doorgaan. 

  • Tijdens een gezamenlijke meditatie met je partner kunnen er hele bijzondere dingen gebeuren. Als dit nog niet comfortabel voelt, doe het vooral niet. Werk eerst aan een veilig fundament, maar als jullie zo ver zijn, probeer het eens. Welke gedachten komen naar boven? Welke gevoelens? Er zijn een aantal technieken om samen te mediteren en samen een “ademmeditatie” te doen. We noemen dat in het coachen ook al wel “ in stilte geven en ontvangen”. Wellicht kan je je er een voorstelling van maken, hoe krachtig en bijzonder dit kan zijn. Hoeveel dichter het je bij elkaar kan brengen!

Mindset is de eerste stap om een relatie beter te maken, maar niet alleen een relatie, ook jezelf! In je hoofd begint het… daar worden de beslissingen genomen en dan moeten ze uitgevoerd worden. 

Introductie tot meditatie

Ben je nou niet bekend met mediteren of zelfreflexie dan hebben we speciaal voor jou een audio file gemaakt waar je naar kan luisteren. 10 minuutjes en heel eenvoudig om te beginnen met een stem om je te begeleiden. Daarna kan je het zo zelf oppakken en verder uitwerken naar meer, langer en dieper. Klik op de link hieronder en ontvang de audio file als onderdeel van onze Weekly Koachz emails.

Ja, stuur mij de meditatiesessie

Eelco Scheltinga